Empat beradik diberi khidmat kaunseling – Bernama


Empat beradik diberi khidmat kaunseling
1 Februari 2014
  • Empat beradik diberi khidmat kaunselingNajib Tun Razak dan isterinya beramah mesra bersama empat anak pasangan Malaysia yang ditahan di Sweden di kediaman beliau di Jalan Duta di Kuala Lumpur hari ini. – Foto Bernama
< 1 / 1 >

KUALA LUMPUR – Empat anak pasangan warga Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Sweden akan diberikan khidmat kaunseling untuk membantu mereka mengatasi tekanan psikologi yang dihadapi mereka.

Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata, kaunseling itu akan dikendalikan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dengan secepat mungkin.

“Kita difahamkan mereka akan dibawa pulang ke kampung halaman sebelah ibu mereka di Kelantan, maka kaunseling akan dijalankan oleh pegawai di sana,” katanya kepada pemberita di kediaman peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, di Taman Duta di sini hari ini.

Sebelum itu, Najib dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor bertemu dan bertanya khabar dengan keempat-empat anak pasangan itu Aishah Azizul Raheem, 14 dan tigak adiknya Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif,7 sebaik mereka tiba dari Stockholm pagi ini.

Azizul Raheem Awalludin, pegawai Tourism Malaysia di Sweden dan isterinya Shalwati Norshal, seorang guru yang bercuti tanpa gaji, telah ditahan sejak 18 Disember lalu kerana didakwa memukul tangan salah seorang anak lelakinya kerana tidak bersolat.

Noorul Ainur berkata, JKM juga akan memantau perkembangan kanak-kanak itu yang akan dijaga oleh ibu saudara mereka Shaleena Norshal, 42, seorang guru di Kelantan bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan mereka terjamin.

“Pemantauan akan dijalankan setiap minggu dan laporan ini akan kita serahkan kepada Wisma Putra untuk dihantar ke Jabatan Khidmat Sosial di Sweden,” katanya.

Beliau berkata, antara perkara yang memudahkan usaha kerajaan Malaysia membawa balik keempat-empat anak rakyat Malaysia itu adalah kerana Malaysia dan Sweden telah menandatangani Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak pada 17 Februari 1995. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s