Kanak-kanak derita kanser mata – Sinar Harian


Kanak-kanak derita kanser mata
WARTAWAN SINAR HARIAN
2 Februari 2014
  • Kanak-kanak derita kanser mataNor menunjukkan mata kiri anaknya yang membengkak akibat kanser mata. – Foto Sinar Harian
< 1 / 1 >

RANTAU PANJANG – Seorang kanak-kanak berusia 7 tahun di Kampung Kubang Chenok menderita akibat penyakit kanser mata sejak dilahirkan.

Ibunya, Nor Mohd Ariffin, 40, berkata, pada mulanya pihak hospital mendapati perkembangan mata kiri anak keduanya, Nor Batrisyia Roslan terganggu dan disahkan tidak mempunyai manik.

Namun lapan bulan selepas dilahirkan Nor berkata, mata anaknya menjadi bengkak dan kebiru-biruan.

“Pelbagai usaha saya lakukan untuk mengubati penyakit ini tetapi ia jadi makin serius malah matanya berair tanpa mengira masa.

“Saya risau penyakit ini akan mempengaruhi perkembangan persekolahannya kerana sering berulang alik ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) sebanyak empat kali sebulan,” katanya.

Nor yang juga ibu tunggal berkata, bagi mengelak penyakit anaknya menjadi semakin serius, pihak doktor mencadangkan agar mata palsu digunakan menggantikan mata asal.

Namun katanya, dia terpaksa menangguhkan pembedahan kerana usia Nor Batrisyia terlalu muda malah kulit di bahagian matanya terlalu nipis.

Menurutnya, wang pencen arwah suami dan bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat digunakan sepenuhnya untuk rawatan Nor Batrisyia dan dua lagi anaknya yang berusia 9 serta 4  tahun.

“Saya risau, penyakit ini mungkin membantutkan perkembangan akademik anak saya  kerana perlu mendapatkan rawatan secara berterusan.

“Namun saya juga juga risau sekiranya tidak dapat menampung perbelanjaan rawatan Nor Batrisyia sebelum dan selepas dibedah kelak,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s