‘Mereka akan sambung persekolahan di Kelantan’ – Metro


‘Mereka akan sambung persekolahan di Kelantan’

Sepang: “Syukur Alhamdulillah kerana mereka pulang ke Malaysia dengan selamat,” kata Shaleena Norshal, 43, adik kepada Shalwati Norshal, 46, yang kini ditahan bersama suaminya Azizul Raheem Awalludin, 38, oleh pihak berkuasa Sweden kerana didakwa memukul anak lelaki mereka yang tidak menunaikan solat.

Menurutnya, dia mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia, Pemuda UMNO, SukaGuam, masyarakat tempatan, media serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain kerana bertungkus-lumus membantu menyelesaikan masalah berkenaan.
Katanya, dia terharu dan sangat gembira dengan usaha yang dilakukan dalam membawa anak saudaranya pulang ke pangkuan keluarga di sini.

 

“Sebelum ini, kami faham perkara membawa mereka pulang sukar dilakukan kerana undang-undang ketat di Sweden.
“Namun, atas bantuan kerajaan Malaysia serta mereka yang terbabit berjaya melakukan sesuatu yang luar biasa untuk membawa anak saudara saya pulang ke pangkuan kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini, semalam.
Menurutnya, empat beradik itu, Aishah, 14, Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif, 7, akan dijaga olehnya sementara menunggu kepulangan ibu bapa mereka.

 

Katanya, buat masa terdekat, mereka akan menyambung persekolahan di Kelantan kerana ia menjadi tanggungjawabnya sebagai ahli keluarga terdekat.
“Lagipun, ini pesanan Shalwati supaya menjaga anaknya dan saya sangat bersyukur kerana boleh menjaga mereka.

 

“Selain saya, ibu bapa Azizul Raheem berada di kampung (Kelantan) dan mereka boleh bertemu keempat-empat beradik ini,” katanya. Adik kedua Azizul Raheem, Ahmad Ridzuan Awalludin, 36, turut meluahkan rasa syukur dan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan keprihatinan masyarakat serta media mengikuti perkembangan pasangan berkenaan.
Menurutnya, perkara membawa pulang anak saudaranya ke tanah air adalah satu yang mengejutkan.
“Kepulangan mereka turut melegakan hati kami sekeluarga terutama datuk dan neneknya di kampung.
“Sebelum ini, kami hanya mampu mengikuti perkembangan keempat-empat beradik itu melalui media dan laman sosial saja, tetapi kali ini berbeza kerana mereka sudah ada di depan mata.
“Sekarang, kami akan terus berdoa kepada Ilahi supaya Azizul Raheem dan Shalwati diberi semangat dan kesabaran untuk menempuh dugaan ini,” katanya.
Sementara itu, anak sulung pasangan terbabit, Aisyah Azizul Raheem berkata, dia dan adik-adik masih mengantuk dan kepenatan tetapi bersyukur kerana dapat pulang ke tanah air.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/02

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s