Pendidikan perlu diutamakan untuk ubah taraf hidup – Bernama


Pendidikan perlu diutamakan untuk ubah taraf hidup
9 Februari 2014
  • Datuk Seri Mohd Shafie ApdalDatuk Seri Mohd Shafie Apdal
< 1 / 1 >

SEMPORNA – Pendidikan anak-anak perlu dijadikan keutamaan dalam usaha ibu bapa merubah taraf hidup dan ekonomi keluarga, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata ibu bapa harus memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan yang sempurna kerana ia bukan sahaja memberi sumbangan kepada keluarga malah masyarakat serta pembangunan negara.

“Dalam usaha meningkatkan pendapatan keluarga, jangan sesekali mengabaikan pendidikan anak-anak kerana ia adalah sangat penting untuk mewujudkan masyarakat
berilmu serta dapat memberi sumbangan dalam pembangunan negara,” katanya di Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Pulau Silawa dekat sini hari ini.

Beliau berkata, kerajaan melalui pemimpin tempatan juga akan sentiasa berusaha menyalurkan bantuan agar rakyat dapat meningkatkan taraf hidup menerusi peluang pembangunan di dalam dan di luar bandar.

Pada majlis itu, Mohd Shafie yang juga anggota Parlimen Semporna meluluskan projek menambah baik jeti dan pembinaan tangki air bersih di pulau berkenaan.

“Saya berharap kemudahan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya untuk keselesaan rakyat di Pulau Silawa ini di samping menjadikannya pemangkin dalam usaha
meneroka sumber pendapatan di pulau ini,” katanya.

Pulau Silawa terletak kira-kira 10 kilometer dari bandar Semporna dan dihuni 456 orang penduduk, majoritinya nelayan. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s