Aspek integriti, anti rasuah dalam sukatan pelajaran – SPRM – Bernama


Aspek integriti, anti rasuah dalam sukatan pelajaran – SPRM

2014/02/10 – 15:46:45 PMCetakEmel Kawan
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pendidikan bagi memasukkan aspek integriti dan anti rasuah dalam sukatan pelajaran sekolah.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Sutinah Sutan, berkata nilai-nilai murni itu boleh diterap dalam subjek agama, moral dan sivik.

“Secara tidak langsung, ini boleh mendidik kanak-kanak dari peringkat sekolah rendah agar mempunyai kekuatan dalaman tentang nilai integriti bagi mencegah diri mereka dari melakukan perbuatan salah laku dan jenayah rasuah,” katanya.

Bercakap pada sidang media Kempen Wira Anti Rasuah Sekolah Rendah Cina di SJK (C) Ladang Harcoft, di sini, hari ini, beliau berkata SPRM juga sedang menyediakan bahan-bahan bacaan/naskah bercetak mengenai integriti dan anti rasuah untuk diedarkan di sekolah-sekolah di seluruh negara.

Selaras dengan itu, pihaknya mengambil inisiatif mengadakan program dengan Institut Pendidikan Perguruan (IPP) dan bekerjasama dengan bakal-bakal guru dengan menyediakan ‘teaching-aids’ berhubung subjek berkenaan.

Program itu bagi melatih guru berkenaan mengenai kemahiran pendidikan integriti dan anti rasuah dalam menyampaikan subjek berkenaan kepada murid-murid.

Beliau berkata, program itu diteruskan di peringkat sekolah menengah dan juga universiti.
– BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s