Guru pembimbing bantu penyesuaian – Metro


Guru pembimbing bantu penyesuaian

Kota Bharu: Dua daripada empat beradik anak pasangan warga Malaysia yang ditahan di Sweden, mendapat guru pembimbing masing-masing sekali gus membantu mereka menguasai bahasa Melayu selain menyesuaikan diri di sekolah baru.

Adam Azizul Raheem, 12, dan Arif Azizul Raheem, 8, memulakan hari pertama persekolahan di SK Padang Kala, semalam, selepas dibawa pulang dari Sweden ke negara ini, 1 Februari lalu.
Guru Besar SK Padang Kala Ab Aziz Salleh berkata, pihaknya menerima arahan daripada Jabatan Pendidikan Kelantan supaya melantik seorang guru penyelaras dan dua guru pembimbing untuk memantau perkembangan Adam dan Arif sepanjang sesi persekolahan.

 

“Guru yang dilantik memantau perkembangan bahasa dan komunikasi dua murid berkenaan sehingga mereka mampu berdikari dan menyesuaikan diri.
“Bagaimanapun, saya harap dengan persekitaran sekolah yang kondusif membantu mereka menyesuaikan diri dengan lebih cepat,” katanya ketika di temui di SK Padang Kala selepas menyampaikan buku teks kepada Adam dan Arif.
Sementara itu, guru pembimbing yang dilantik, Zakiah Abdullah berkata, dia menjangkakan tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan diperlukan oleh Adam dan Arif untuk menyesuaikan diri termasuk untuk fasih berkomunikasi dengan murid lain.

 

“Jika mereka mudah bergaul dengan murid lain, ia akan memudahkan lagi proses itu,” katanya.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s