Kadet JPJ di sekolah menengah seluruh negara – Sinar Harian


Kadet JPJ di sekolah menengah seluruh negara
WARTAWAN SINAR HARIAN
10 Februari 2014
  • Kadet JPJ di sekolah menengah seluruh negaraIsmail (empat, kanan) bergambar dengan pengawas yang baru dilantik selepas Majlis Pelancaran Penghayatan Bulan Disiplin dan Watikah Pelantikan Pengawas di SMK Padang Midin, di sini, semalam.
< 1 / 1 >

KUALA TERENGGANU – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memperkenalkan Kadet JPJ di semua sekolah menengah di seluruh negara dalam tempoh terdekat ini bagi melahirkan generasi berdisiplin ketika berada di jalan raya.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, pendekatan diambil itu adalah bagi memberi bimbingan kepada pelajar tentang kepentingan keselamatan jalan raya.

Katanya, pengenalan Kadet JPJ di peringkat sekolah adalah usaha kerajaan meningkatkan kesedaran rakyat khususnya generasi muda pentingnya mematuhi peraturan jalan raya.

“Ini kerana tiada jalan penyelesaian dengan hanya mengaplikasikan penguatkuasaan, sekatan dan juga saman yang dikenakan kepada pengguna jalan raya,” katanya Majlis Pelancaran Penghayatan Bulan Disiplin dan Penyampaian Watikah Pelantikan Pengawas di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin, di sini, semalam.

Katanya, pendekatan secara menyeluruh perlu dilaksana bermula dari sekarang bagi mengurangkan kadar kemalangan dan kematian menerusi pendidikan awal, khususnya sebaik sahaja mereka memasuki tingkatan satu atau berumur 16 tahun.

“Apabila mereka berumur 16 tahun, mereka telah layak untuk mendapat lesen B2. Melalui pembangunan pendidikan ini, kita dapat menanam sikap tanggungjawab dan  prihatin berhubung isu-isu keselamatan jalan raya dalam diri mereka,” katanya.

Menurutnya, setiap negeri akan memilih sebuah sekolah sebagai ‘pilot projek’ untuk diperluaskan di seluruh negara  bagi menubuhkan Kadet JPJ ini, bagi negeri Terengganu pihaknya memilih Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin.

Bagaimanapun, beliau berkata, perbincangan mengenai persediaan modul yang bakal digunakan akan dibincangkan bersama Kementerian Pendidikan terlebih dahulu.

Sementara itu, apabila ditanya berhubung perkembangan terkini mengenai Ops Tahun Baharu Cina, beliau berkata, kadar kemalangan dilihat semakin berkurangan, namun enggan mengulas lanjut kerana operasi itu masih belum tamat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s