Guru PJJ/OUM – NUTP


Guru PJJ/OUM

Untuk Makluman Ahli-Ahli KPPK

Guru-Guru baru yang keluar dari IPGM atau Universiti (sepenuh masa) yang memperolehi Ijazah akan  dianggap sebagai lantikan baru dan ditawarkan ke gred DG41.

Manakala bagi guru-guru yang telah berada dalam sistem atau telah dilantik oleh SPP dan melanjutkan pelajaran (PJJ/OUM) akan ditawarkan gred naik pangkat DG42.

Gred DG41 dan DG42 gaji adalah sama.

Untuk kumpulan guru yang tamat PJJ/OUM yang belum dilantik oleh SPP boleh menunggu iklan pada bulan April untuk memohon kegred DG42.

Sekian, harap maklum

PN LOK YIM PHENG

Setiausaha Agung NUTP

Tarikh Berita/News Date:

8 Comments

  1. sangat tidak adil kepada guru lama yg dah dilantik ke dg41,dimana senioriti mereka sebagai exppld cuma max 3 tahun sahaja diambil kira +5 tahun di DG41 untuk ke DG44. sedangkan yg dilantik ke dg42 adalah gred naik pangkat dimana senioriti mereka diambilkira selama mana mereka telah berkhidmat.oleh itu untuk TBBK DG44 tentulah lebih singkat tempoh masanya.. sekarang ini tiada lagi istilah PPPLD atau PPPS ..istilah baru ialah PPPB…Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Bersepadu.

  2. saya setuju dengan komen anda kerana kementerian pelajaran malaysia tidak belaku adil kepada guru PPPLD yang menyambung pelajaran keperingkat tertinggi. Dalam kalangan guru yang telah menyambung pelajaran dan telah dilantik antara satu saman lain adalah berbeza-beza.

  3. Harap-harap KPM ada menyediakan satu plan yg terbaik ler utk guru-guru PPPLD yg telahpun dilantik ke DG41.Namun begitu,sebarang sistem yg baru hanya digunapakai untuk mereka yg bakal menerima lantikan.Bak kata lagu,barang yg lepas jangan dikenang.Kalau dikenang merosak badan.Selamat bertugas

  4. Asslammualaikum semua. Adakah saya sahaja yang mengalami masalah yang sama harus menunggu terlalu lama untuk dilantik. saya dah habis belajar PJJ OUM Ogos 2012 namun hingga kehari ini belum dapat khabar berita. Hari tu janji lantik januari 2014 sekarang dah nak habis bulan Ogos pun tak ada apa. eh e….lah maklumlah sibuk kita orang bukannya orang pentingpun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s