Penyeragaman struktur Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi dijangka selesai sebulan – Bernama


Penyeragaman struktur Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi dijangka selesai sebulan

21/05/2013 6:45pm

 

PUTRAJAYA – Penyeragaman struktur Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi bagi meningkatkan kualiti pendidikan negara dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh sebulan, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Pada masa yang sama, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran telah mengemukakan cadangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk meringkaskan nama kedua-dua kementerian itu kepada Kementerian Pendidikan dan diharap mendapat persetujuan dalam tempoh segera.

“Proses pencantuman kedua-dua kementerian ini bukan sesuatu yang sukar kerana Kementerian Pelajaran menumpukan kepada sekolah rendah dan menengah telah dilakukan sekian lama sementara itu Kementerian Pengajian Tinggi berurusan dengan pendidikan tinggi telah dilaksanakan dengan baik dan cemerlang oleh pimpinan terdahulu.

“Sementara itu, struktur baru kementerian ini sedang disusun. Saya telah

mengadakan perbincangan dengan Ketua Setiausaha Negara (Datuk Seri Ali Hamsa) dan semalam (berbincang) dengan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) (Datuk Mohamad Zabidi Zainal) sambil mendengar pandangan dari kedua-dua pimpinan tertinggi sedia ada,” katanya pada satu sidang akhbar di sini hari ini.

Sebelum itu, Muhyiddin mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua bahagian Kementerian Pelajaran dan pegawai-pegawai kanan sektor pengajian tinggi di Kementerian Pelajaran di Kompleks E dan Presint 5. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0521&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_29.htm#ixzz2TvomJZTL
Hakcipta terpelihara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s