Tak bosan belajar 6 jam – Metro


Tak bosan belajar 6 jam

 5  0 Google +0  0  0

Oleh Hidayatul Akmal Ahmad, Aniza Zainudin dan Nurul Husna Mahmud

Shah Alam: Perisian penuh animasi serta gambar bergerak membuatkan sesi pembelajaran atas talian iTR1M tidak membosankan bagi pelajar peringkat menengah hingga ada yang mampu menelaah sehingga enam jam.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 24(2) Shah Alam, Nur Amalina Jamali, 17, berkata, tuisyen berkenaan cukup menarik bersama elemen animasi dan gambar bergerak.
“Selain saya, ibu, Khawaniza Muharam, 47, serta adik, Nur Farisha, 15, turut tertarik dengan program berkenaan kerana ia begitu interaktif. Malah nota diberikan padat serta jalan penyelesaian mudah difahami membuatkan sesi pembelajaran tidak membosankan,” katanya memperoleh keputusan 11A dalam SPM baru-baru ini.

 

Khawaniza berkata, keseluruhan modul diberikan sangat membantu selain tiada caj dikenakan untuk servis tuisyen atas talian.
Katanya, biarpun terpaksa menyediakan kemudahan seperti komputer serta Internet, kosnya lebih rendah berbanding menghantar anak tuisyen di luar.
“Di luar satu subjek saja RM75 dan kalau ambil lebih enam subjek sudah berapa belanja perlu dikeluarkan. Malah anak berada di depan mata boleh dipantau serta bahan dipaparkan mengikut sukatan tentu saja membantu mengurangkan kos pendidikan yang perlu ditanggung ibu bapa. Saya berharap kelak adiknya pula berpeluang mengikuti program sama,” katanya.

 

Pelajar lain, Chin Siok Lai, 17, berkata, dengan adanya tuisyen berkenaan waktu belajarnya lebih fleksibel tanpa perlu mengganggu urusan ibu bapa seharian.
“Program ini membantu saya mengulang kaji semua pelajaran. lebih menarik, saya boleh mengatur waktu belajar sendiri tanpa menyusahkan ibu bapa menghantar ke pusat tuisyen,” katanya.

 

“Kemudahan seperti komputer serta Internet sedia ada di rumah memudahkan untuk mengakses laman itu bila-bila masa saja. Sebagai pelengkap, kami boleh berbincang dengan guru mahupun rakan lain di Facebook jika ada kekeliruan mengenai apa-apa subjek,” katanya.
iTRIM dilaksanakan dalam dua bentuk iaitu secara tuisyen konvensional dan secara atas talian amat berfaedah dalam membantu meningkatkan prestasi akademik pelajar.
Guru Sekolah Menengah Kebangsaan Rawang, Nur Mariha Baharuddin berkata, peruntukan kelas tambahan iTR1M dua hingga empat jam seminggu bagi subjek Sains membantu mengenali masalah pelajar.
“Dalam waktu sekolah sukar memberi tumpuan kepada pelajar lemah. Apabila iTR1M bermula, pelajar lemah yang tidak mampu mengikuti kelas intensif berbayar di luar boleh manfaatkan peluang itu,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s