UMNO Besut bantu tingkat pembelajaran murid – Bernama


UMNO Besut bantu tingkat pembelajaran murid

17/02/2012 2:56pm

BESUT 17 Feb. – UMNO Bahagian Besut akan membantu dan menyokong Kementerian Pelajaran dalam memastikan murid-murid sekolah rendah di daerah itu mencapai kemahiran asas pembelajaran melalui Program Saringan Literasi dan Numerasi (Linus) yang dilaksanakan sejak tiga tahun lepas di seluruh negara.

Program itu diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran bagi mencapai tahap celik huruf dan kebolehan mengira 100 peratus bagi semua kanak-kanak sekolah tanpa mengalami kesukaran pembelajaran apabila mereka sampai ke Tahun Tiga dalam menekankan kemahiran membaca, mengira dan menulis.

Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, kepimpinan UMNO Besut akan berganding bahu dengan ibu bapa untuk merealisasikan sasaran Pejabat Pelajaran Daerah Besut kepada sifar peratus ke atas murid-murid sekolah daerah ini mulai tahun ini.

Setakat ini terdapat 3,067 murid Tahun Tiga daripada 53 buah sekolah rendah di daerah itu sedang mengikuti Program Linus.

“Daripada jumlah itu tiga orang didapati masih tegar dan 46 yang lain dalam kelompok sederhana untuk Literasi manakala bagi Numerasi pula terdapat tiga murid tegar dan 29 pada tahap serdahana,” katanya kepada Bernama di sini hari ini. — BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s