Ceria dapat baju baru – Metro


Ceria dapat baju baru
Oleh Suzaini Sulaiman
am@hmetro.com.my

TANJUNG KARANG: Keceriaan tergambar pada raut wajah 100 anak yatim dari Tali Air 2, Sungai Burong, di sini apabila dibawa ke pasar raya Tesco cawangan Kuala Selangor untuk membeli pakaian raya sempena program Titipan Kasih Harian Metro 2012, semalam.

Sepanjang perjalanan menaiki bas, semua anak yatim terbabit ternyata gembira kerana berpeluang mengenakan baju baru pada lebaran tahun ini.
Pasangan kembar, Amiruddin dan Mohd Shahir Miswan, 14, bersyukur kerana dipilih untuk program Titipan Kasih untuk menerima hadiah istimewa sempena menyambut Aidilfitri.

“Pada mulanya saya tidak menyangka akan mendapat baju raya tahun ini kerana sudah lama tidak membeli baju baru sejak ketiadaan bapa 10 tahun lalu.
“Pemberian baju raya ini tidak akan saya lupakan selain memberi makna yang tidak terhingga kepada kami adik-beradik untuk menyambut Syawal lebih gembira,” kata Amiruddin sewaktu ditemui, semalam.
Dia dan adiknya menuntut di Sekolah Tahfiz Puncak Alam dua tahun lalu kini tinggal bersama ibu serta dua lagi adik di Parit 2 Sungai Burong, dekat sini, sejak ketiadaan bapa mereka.

Sementara itu, Mohd Hanif Kasim, 15, berkata, raya kali ini lebih ceria walaupun masih lagi bersedih mengenangkan ketiadaan bapanya yang dijemput Ilahi pada 2009. “Dengan adanya sumbangan baju raya dari Harian Metro untuk kami empat beradik, setidaknya mengurangkan beban ibu untuk memikirkan keperluan kami adik beradik.
“Kami bersyukur ada pihak mengambil berat golongan tidak berkemampuan seperti kami dan semoga ada lagi pihak pihak tampil membela nasib golongan yang ingin menyambut Syawal, tetapi tidak berkemampuan,” katanya gembira sambil menunjukkan baju raya kepada adiknya.

Selain Mohd Hanif, turut mendapat sumbangan tiga adiknya Mohd Haizal, 9, Mohd Hanafi, 11, dan Nurul Adilla, 13, yang turut gembira berpakaian baju sempena raya Aidilfitri tahun ini.
Program Titipan Kasih Harian Metro 2012 mendapat tajaan Affin Islamic Bank, Shell, Sani Ekspres, Yusof Taiyob, Takaful Ikhlas, Tesco, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB), Petronas Chemical serta Naza Quest Sdn Bhd yang menyediakan tiga kenderaan rasmi, Chevrolet Colorado dan dua Chevrolet Captiva.
Selain itu, penaja bersama yang turut menjayakan program berkenaan termasuk Abdul Halim Mat Som (Syabas), Ahmad Jauhari Yahya (MAS), Azran Osman Rani (AirAsia X Bhd), Datuk SM Faisal SM Mohd Nasimuddin (Naza Group), Datuk Mohamed Nazim Razak dan Datin Norjuma Habib (NRY Architechs Sdn Bhd), Datuk Mokhzani Mahathir (Sepang International Circuit), Datuk Noorizah Abd Hamid (Plus Expressway Bhd), Datuk Shahril Mokhtar (Syarikat Prasarana Negara Bhd), Datuk Seri Noh Omar (Ahli Parlimen Tanjung Karang, Syarikat Bekalan Air Selangor Berhad (Syabas), Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Yakult (M) Sdn Bhd.
Semua anak yatim diberi masa beberapa jam dengan dibantu kakitangan Tesco dan Harian Metro untuk membeli kelengkapan raya.
Pakaian yang dipilih dikumpulkan dan diserahkan pada majlis perasmian program Titipan Kasih Harian Metro hari ini yang akan dirasmikan Pengarang Kumpulan Harian Metro, Datuk Mustapa Omar di Masjid As Solihin, Tali Air 2, Sungai Burong.

Artikel ini disiarkan pada : 15/08/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s