Zakiah rela berjauhan demi masa depan anak-anaknya terjamin – Sinar Harian


Zakiah rela berjauhan demi masa depan anak-anaknya terjamin

WARTAWAN SINAR HARIAN
6 September 2012
Zakiah rela berjauhan demi masa depan anak-anaknya terjamin
Zakiah yang hanya mampu terlantar ditemani ibu bersama dua anaknya.

BALING – Seorang suri rumah yang terlantar sakit akibat kanser payu dara sejak sebulan lalu risau mengenai masa hadapan dua anaknya.

Zakiah Elias, 31, dari Kampung Charuk Bemban, Mukim Kupang tidak mampu menguruskan kedua-dua anaknya itu yang berusia tujuh dan empat tahun terutama melibatkan pembelajaran.

Keadaan itu mengakibatkan anak sulungnya, Mohd Zafan Abdul Suhol, 7, tidak dapat ke sekolah berikutan berhadapan dengan masalah pengangkutan.

Mohd Zafan yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Seberang Ketil terpaksa menghabiskan masanya di rumah berikutan ketidakmampuan ibu dan ayahnya.

Suaminya, Sohol Omar, 33, yang bekerja sebagai konduktor bas harian juga hanya bergantung kepada syarikat bas berkenaan yang datang menjemputnya.

Zakiah berkata, dia tidak tahu apa yang perlu dilakukan demi memastikan anaknya dapat kembali meneruskan persekolahan mereka.

“Saya buntu memikirkan keadaan anak-anak yang masih lagi kecil. Saya risau sekiranya mereka langsung tidak mahu ke sekolah kelak,” katanya.

Ditanya mengenai adik beradiknya yang lain, Zakiah berkata, dia tidak mahu menyusahkan ahli keluarganya yang kebanyakannya juga kurang berkemampuan.

“Mereka pun mempunyai anak sendiri, jadi saya tidak mahu mereka menanggung masalah saya,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, dia rela anak-anaknya itu dijaga oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk kebaikan mereka pada masa hadapan.

“Ibu mana yang mahu berjauhan dengan anak-anaknya tambahan pula dalam usia yang begitu muda. Tapi, untuk masa hadapan mereka, mungkin ini jalan yang terbaik.

“Saya tidak mahu mereka tercicir dalam pelajaran semata-mata kerana ketidakmampuan kami sekeluarga,” katanya.

Zakiah yang mendapat bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) termasuk dari Majlis Kanser Nasional (Makna) berterima kasih kepada semua pihak yang sudi membantu keluarganya selama ini.

Sebelum ini, Sinar Harian pernah melaporkan kisah mengenai Zakiah yang berputih mata setelah wang simpanannya sebanyak RM10,000 hilang setelah ditipu oleh sindiket perbankan palsu tahun lalu.

Sesiapa yang ingin membantu keluarga ini boleh menghubungi suaminya menerusi 0124138077.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s