Sekolah Seri Puteri juara pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri ke-39 – Bernama


Sekolah Seri Puteri juara pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri ke-39

8 September 2012

PUTRAJAYA – Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya hari ini dinobatkan sebagai juara Pertandingan Akhir Bahas Piala Perdana Menteri ke-39 antara sekolah berasrama penuh (SBP) kategori Bahasa Melayu, yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini.

Kategori Bahasa Inggeris pula dimenangi oleh Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan.

Kedua-dua sekolah menerima hadiah wang tunai RM4,000 bersama piala pusingan dan sijil penyertaan.

Muhammad Luqman Sufyan Junaidi dan Abdurrazaq Hazrin Fazail, kedua-duanya dari Sekolah Dato’ Abdul Razak, masing-masing dipilih sebagai pembahas terbaik Bahasa Melayu dan Inggeris serta membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 bersama piala iringan.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Turut hadir Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Abd Ghafar Mahmud dan Pemangku Pengurus Besar Kanan (Operasi Perbankan) Bank Rakyat Mustafha Abdul Razak.

Dalam ucapannya, Ismail Sabri berkata kepetahan bertutur dengan kemampuan melahirkan idea bernas secara spontan amat diperlukan terutama untuk menjadi pemimpin yang berwibawa.

Beliau berkata pemikiran yang kreatif dan kritis juga amat diperlukan dewasa ini, sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan masyarakat berinovasi dan berfikiran kritis.

“Seharusnya aktiviti seperti ini menjadi satu cara bagi murid mengasah pemikiran mereka. Bakat seperti ini harus dikembangkan supaya ia menjadi aset kepada negara dan berguna kepada masyarakat,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s