Tiga sekolah lulus 100 peratus – Sinar Harian


Tiga sekolah lulus 100 peratus

WARTAWAN SINAR HARIAN
19 Mac 2013
Tiga sekolah lulus 100 peratus
Saupi (dua, kanan) menyampaikan naskhah keputusan kepada wakil SMK Sri Gunung selepas pengumuman keputusan STPM di PPD Bachok, semalam.

BACHOK – Keputusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sekolah dalam Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Bachok meningkat 0.04 peratus dari 99.21 pada 2011 kepada 99.25 peratus tahun 2012.

Pegawai Pelajaran Daerah Bachok, Saupi Majid berkata, enam sekolah menengah terlibat dalam STPM dan tiga daripadanya mencatat kelulusan 100 peratus.

Menurutnya, tiga sekolah terbabit ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badak, SMK Dato Perdana dan SM Teknik Bachok.

“Bilangan calon STPM 2012 ialah 566 berbanding tahun 2011 iaitu 634 orang. Tahun ini Nilai Gred Purata Kumulatif (NGK) ialah 2.48 berbanding 2.61 tahun 2011.

“Manakala bilangan calon yang mencatat 5A ialah seorang dari SMK Sri Gunung iaitu Marahaini Nadzhirah Mohamed.

“Tujuh calon lain yang mendapat 4A ialah tiga dari SMk Sri Gunung, tiga dari SMK Long Yunus dan seorang dari SMK Badak,” katanya ketika sidang media di PPD Bachok, semalam.

Saupi mengucapkan tahniah kepada semua pelajar yang mencatat kejayaan.

“Ia bukan sesuatu yang mudah, ini hasil kerja keras semua pihak termasuk bimbingan guru dan sokongan ibu bapa yang sentiasa mendoakan kejayaan anak-anak mereka,” katanya.

Justeru, beliau berharap calon STPM tahun ini akan berusaha lebih kuat untuk mencapai kejayaan lebih baik sekurang-kurangnya mengekalkan prestasi sedia ada.

“Saya percaya setiap usaha pasti akan membuahkan kejayaan cemerlang untuk setiap yang rajin dan tawakal dalam mengejar ilmu.

“Dengan pelbagai kemudahan disediakan kerajaan hari ini diganding pula dengan ilmu dan kemahiran yang ada pada setiap guru kita, saya percaya kejayaan ini juga mampu dikecap semua anak Bachok akan datang,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s