‘Sistem pendidikan sudah terbalik’ – Sinar Harian


‘Sistem pendidikan sudah terbalik’
NIK MUHAMAD RAFFIQ
1 Disember 2013
  • 'Sistem pendidikan sudah terbalik'Satiful menyarankan orang ramai menyalurkan sumbangan untuk menyiapkan sebuah bangunan bagi kegunaan pelajar Sekolah Menengah Islam Darul Bayam dekat Pinang Merah, Paka.
< 1 / 1 >

PAKA – Pendidikan Islam merupakan kaedah terbaik bagi mengatasi isu keruntuhan moral anak-anak yang harus ditangani bukan sahaja ibu bapa, malah masyarakat dan kerajaan.

Adun Paka, Satiful Bahri Mamat berkata, pendidikan Islam kini hanya dijadikan alternatif dan bukan pendidikan utama.

Menurutnya, jika dibuat perbandingan, sistem pendidikan kini lebih bercirikan sistem konvensional, sedangkan pendidikan Islam itu penting kerana merupakan asas diperlukan dalam masyarakat.

“Bagaimanapun, sistem pendidikan kini sudah terbalik kerana beri penekanan akademik pada peringkat awal, sebaliknya asas pendidikan Islam biasanya diberi perhatian selepas seseorang itu berjaya menguasai akademik.

“Ramai yang sudah berjaya menjadi doktor, hakim mahupun jurutera, tapi tak pandai baca al-Quran. Selepas itu baru nak belajar, sedangkan sepatutnya perkara ini diberi penekanan awal. Bila tak ada asas yang kukuh, sebab itu berlakunya keruntuhan akhlak, rasuah dan sebagainya,” katanya.

Beliau yang juga pengasas Sekolah Islam Darul Bayam berkata demikian ketika merasmikan majlis penutup kem pra tahfiz di sekolah berkenaan, dekat sini, pagi semalam.

Satiful berkata, sepatutnya kerajaan memberi lebih banyak bantuan kepada sekolah pondok yang ditubuhkan secara persendirian melalui sumbangan orang ramai.

“Bagi sekolah bantuan penuh kerajaan, walaupun muridnya tak ramai, kerajaan boleh menyediakan bangunan dan kemudahan lebih daripada mencukupi.

“Jadi apa salahnya kerajaan membantu sekolah agama yang melahirkan golongan ilmuwan Islam yang hafaz al-Quran, mengamalkan sunah Rasulullah serta baik moralnya,” katanya.

Pada masa sama, Satiful turut memaklumkan, pihaknya kini sedang menyiapkan sebuah bangunan dua tingkat untuk dijadikan asrama pelajar lelaki.

Bagaimanapun katanya, pihaknya memerlukan kira-kira RM800,000 untuk perbelanjaan menyiapkan bangunan tersebut yang dibina hasil sumbangan orang ramai.

“Dengan adanya sumbangan orang ramai dan dana yang cukup, mungkin bangunan ini boleh disiapkan lebih awal daripada tempoh sebenar.

“Bangunan ini sekurang-kurangnya dapat menampung keperluan pelajar yang kian bertambah dari semasa ke semasa,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s