Ditemui merayau – Metro


Ditemui merayau
Oleh Arifin Salleh
am@hmetro.com.my

ALOR GAJAH: Menyedihkan apabila seorang pelajar madrasah ditemui berkeliaran tanpa hala tuju dalam keadaan berkaki ayam dan berpakaian lusuh di pekan ini, Isnin lalu.

Mangsa berusia 13 tahun yang memakai seluar dan baju sukan berwarna kuning serta bertopi merah itu ditemui kebingungan oleh anggota keselamatan kira-kira jam 9 malam.
Sumber berkata, beberapa anggota keselamatan yang melihat gerak-geri mangsa mendekatinya dan meminta dia menunjukkan rumahnya.

“Anggota keselamatan kemudian membawa pelajar itu ke beberapa rumah di sekitar pekan ini, namun penghuninya menafikan itu adalah anak mereka.
“Selepas buntu mencari rumahnya, pelajar itu kemudian diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat,” katanya di sini, semalam.
Katanya, pelajar malang itu dihantar ke JKM bagi mendapatkan perlindungan sementara sebelum usaha mengesan ibu bapanya dilakukan.
Pegawai JKM Daerah Alor Gajah, Shahrawati Shahruddin berkata, pihaknya mengesahkan ada menerima pelajar terbabit yang ditemui merayau di sekitar pekan ini, kelmarin.
Katanya, mangsa dihantar dua anggota keselamatan kira-kira jam 2 petang dan pihaknya mendapati pelajar itu seperti ketakutan dan hanya mendiamkan diri.

“Selepas dipujuk, pelajar itu memberitahu dia tinggal di Tanjung Agas, Port Dickson. Kami kemudian terus ke rumah keluarganya dan diberitahu mangsa masih bersekolah di sebuah madrasah di Gadek, dekat sini, sebelum membawanya ke sana.
“Pengetua madrasah mengakui budak itu adalah pelajarnya dan memberitahu sudah membuat laporan polis berhubung kehilangannya,” katanya.
Menurutnya, pelajar itu kemudian diserahkan kepada madrasah berkenaan memandangkan dia masih belajar di sana.
Bagaimanapun, beliau berkata, pihaknya akan terus memantau pergerakan pelajar terbabit bagi mengelak kejadian sama berulang.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/26

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s