Pelajar hilang ditemui lemas – Utusan


Pelajar hilang ditemui lemas

PASIR MAS 24 Nov. – Seorang pelajar Madrasah Tahfiz Al-Rahmaniah Ad Diniah, Lubuk Tapah yang hilang ketika mandi manda bersama dua rakannya di tali air Lemal di sini petang semalam, ditemui mati lemas, malam tadi.

Mayat Raihan Haslan, 15, yang berasal dari Banting, Selangor, ditemui pukul 11 malam oleh penduduk kampung iaitu selepas operasi mencari dan menyelamat dihentikan kerana cuaca gelap.

Menurut rakan mangsa, Mohamad Rifqi Yusof, 13, dia bersama Raihan dan seorang lagi, Mohd. Ali Amar Zolkornain Mahamud Safri, 14, ke tali air itu untuk mandi pukul 5.30 petang.

Katanya, mereka bertiga menyusuri rel kereta api sejauh kira-kira satu kilometer dari asrama.

“Kelmarin, Raihan dan beberapa rakan lain ada datang mandi di tali air itu tetapi dia datang lagi kerana tidak puas.

“Kali ini, dia (Raihan) bersungguh-sungguh ajak kami berdua walaupun dia kata tidak tahu berenang dan menghidap asma.

“Sejurus sampai, kami terkejut apabila Raihan terus terjun ke dalam air dan terkapai-kapai dan menjerit minta tolong. Mohd. Ali Amar terjun dulu untuk selamatkan Raihan tetapi dia juga hampir lemas,” katanya ketika ditemui di Hospital Pasir Mas, di sini hari ini.

Menurutnya, dia kemudian nekad terjun tetapi hanya sempat menarik Mohd. Ali Amar yang turut dibantu tiga penduduk kampung yang kebetulan berada di situ.

“Muka Mohd. Ali Amar biru kerana tertelan air tetapi Raihan pula sudah tidak kelihatan,” katanya sambil memberitahu Mohd. Ali Amar masih menerima rawatan lanjut di Hospital Pasir Mas dan keadaannya dilaporkan stabil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s