Kepada Semua Pensyarah Institut Pendidikan Guru – KESATUAN PERKHIDMATAN PERGURUAN KEBANGSAAN MALAYSIA (NUTP)


Kepada Semua Pensyarah Institut Pendidikan Guru – KESATUAN PERKHIDMATAN PERGURUAN KEBANGSAAN MALAYSIA (NUTP)

 

Kes Kenaikan Pangkat DG44 ke DG48 Hakiki

Pihak NUTP telah menerima aduan-aduan daripada Pensyarah IPG mengenai dinafikan hak ke pemangku DG48.

Maklumbalas dari Jabatan Perkhidmatan Awam / Kementerian Pelajaran Malaysia :

• 900 calon layak

• 400 calon diambil berdasarkan markah prestasi

 

Pihak NUTP sedang bertindak dalam perkara ini.

16 Comments

 1. Bagus juga tu. Sebab jawapan yang JPA beri macam katun je. Dah tentu kes ini untuk pensyarah sebab kenaikan ke IPG tak kan kira LNPT sebagai keutamaan. Tengok sam tempoh orang berkhidmat kat IPG. Ni tak , masuk jadi pensyarah IPG tahun 2007 pun dapat. Yang macam saya 2001 tak dapat. Tak kan tak ada pertimbangan langsung. Tengok LNPT to ok la kalau minta pensyarah Cemerlang

 2. DIMOHON JUGA PIHAK PERSATUAN UNTUK MENYIASAT KES JAWATAN TERSEBUT DIBERIKAN KEOADA PEGAWAI YANG BUKAN PENSYARAH SEPERTI SEORANG KAUNSELOR PENTADBIRAN DI IPG KAMPUS TUANKU BAINUN DAN SEORANG PEGAWAI PENGURUSAN DI IPG KAMPUS BATU LINTANG, TERIMA KASIH

 3. MOHON PERSATUAN SIASAT JUGA, MENGAPA PEMBERIAN PELANTIKAN LEWAT YANG SEPATUTNYA DILAKUKAN DALAM TAHUN 2009. MENGAPA. PEGAWAI LAIN YANG BUKAN PENSYARAH DAPAT SEPERTI YANG BERLAKU PADA SEORANG PEGAWAI PEMGURUSAN DI IPG KAMPUS BATU LINTANG DAN KAUNSELOR PENTADBIRAN DI IPG KAMPUS TUANKU BAINUN. TERIMA KASIH.

 4. MOHON SIASAT JUGA ADA PENSYARAH YANG BARU BERTUGAS PADA TAHUN 2011 SELEPAS SAMBUNG BELAJAR JUGA DAPAT NAIK PANGKAT KE GRED 48..LAWAK BETUL DAH LE TAK BERTUGAS TAPI DAPAT PRESTASI 95 KE ATAS . JANGAN LE KEJAM. PIKIR SAMA LE PENSYARAH YANG LAMA BERTUGAS DAN MENABUR BAKTI KAT IPG

 5. lagi satu..ada IPG di utara tu lagi teruk jawatan kenaikan pangkat adalah untuk pensyarah akademik yang dapat ketua unit peperiksaan, ketua pusat sumber, ketua unit latihan dalam perkhidmatan yang memang dah bertahun tak mengajar dan memang tak berminat nak mengajar. Pikirlah sama. ada pensyarah yang mengajar berpuluh-puluh jam pun tak dapat. memang kejam dan tak bertimbang rasa pihak yang memberi kenaikan pangkat tu.

 6. Kita boleh luahkan perasaan kite je kawan-kawan. Hakikatnya mereka buat pekak dan buat buta je. Tu kat JB tu ( tak payah sebut IPG apa la kan ) 4 orang pegawai turun dari BPG jadi pensyarah. Khabarnya 2 daripada mereka tu tak ada master pun tah apa kaitan dengan IPG tiba-tiba layak je mengajar. Bila sebut MQA seolah-olah pensyarah yang tak ada master ni macam tak ada tempat langsung kat IPG. Hakikatnya macam main wayang. Kedengaran juga LNPT pun tinggi buat pegawai sambung master cuti belajar. 2 tahun tu. Kat JB juge tu.

 7. selain itu mengapa markah prestasi tiga tahun bermula tahun 2007,2008 dan 2009 (diambil kira pemangkuan DG 48). Sedangkan kebanyakan pensyarah yang memohon pemangkuan DG 48 pada masa 2007 masih lagi berada pada gred DG 41.Hal ini berlaku dibeberapa IPG. Oleh itu cara pemilihan itu tidak tepat dan bercelaru (boleh dipertikaikan).Mengapa jadi begini. Sepatutnya nilai prestasi yang perlu diambil ialah pada tahun 2008,2009 dan 2010 kerana perlantikan pemangkuan DG 48 berkuatkuasa pada 16 November 2011.
  Satu perkara lagi, mengapakah pemegang PH.D tidak diberi keutamaan dalam pemangkuan DG 48. Sedangkan dalam Mesyuarat Kenaikan Pangkat pada Oktober 2010 pemegang PH.D diberi keutamaan berdasarkan (MOP) Margin of preference) . Tetapi hal ini tidak berlaku dan ramai pemegang PH.D dinafikan peluang kenaikan pangkat pemangkuan DG 48

 8. NUTP dah pun buat persidangan media. Khabarnya dalam NTV7. Kalau tak silap Hari Khamis minggu lepas 5.1.2012. Bagus juga tindakan itu. Ada la juga pembelaan. Dengan pembelaan yang di buat oleh NUTP ini menampakkan kepincangan peringkat IPGM, BSM dan JPA. Mungkin mereka tersalah tafsir surat pekeliling kot. Mungkin juga mereka menyalahkan surat pekeliling dalam tafsiran . Apa yang saya nampak NUTP berpandangan dan berpendirian lebih profesional. Sebab masa yang diambil oleh NUTP cepat sangat berbanding Masa yang diambil Oleh IPGM, BSM dan JPA. dalam hal pemangkuan ini.

 9. Salam 1 Malaysia….
  kehairanan timbul apabila kuota bagi jawatan tidak dapat menampung bagi semua pensyarah yang layak, sehinggakan boleh pula diwujudkan satu garispanduan baru(kelayakan berdasarkan LNPT telah dinaikkan) yang tidak ada pun tertera dalam mana-mana kritiria kenaikan pangkat baik di JPA mahupun dalam GO.Jadi mangsa lah kepada pensyarah yang telah berkhidmat lebih dari 10 tahun di IPG tetapi mendapat markah pinggiran seperti 93-93.3% , yang menafikan kenaikan lebih dari RM1000 sebulan dan kehilangan kekanan dalam jawatan!..Hanya kerana disebabkan oleh 1.0-2.0%menyebabkan pensyarah ini hilang segala-galanya!!
  Persoalan: mengapa pula fasa1 dan fasa 2 tidak timbul garispanduan yang tidak masuk akal ini?
  (PIHAK-PIHAK BERTANGGUNGJAWAB PERLU CAMPUR TANGAN)

 10. Pernah dulu dikatakan BPG – Bahagian paling gila.Kini setelah dinaik taraf sebagai IPG pemikiran masih tidak berubah.Pensyarah senior masih dalam kepompong yang lama.Perasaan dengki kepada pensyarah baru masih wujud.Tidak ada rasa pertanggungjawaban.Mendidik generasi baru dengan keadaan yang sama.Kalau guru-guru yang ada sarjana masih kekal dengan DG 44 jika dipindahkan ke IPG sedangkan sudah ada anak didik yang asalnya dari ulusan KPLI sudah dinaik pangkat sebagai DG 44dan begitu juga guru besar sekolah rendah yang tidak ada apa-apa hanya memiliki Ijazah sahaja sudah di naik pangkat DG 44 masakan Pensyarah IPG masih ditahap yang sama dan perlu kepada berbagai-bagai syarat-syarat,isyarat,peraturan dan segala aspek penulisan jurnal,persidangan,seminar,gerak kerja ko-kurikulum dan ada yang sudah bergelar doktor diperbodohkan di ipg,dikatanya doktor tak pandai mengurus dan berbagai kata-kata sirna tetapi masih kekal DG 44.Betapa kejamnya manusia IPG – Institusi Paling Gila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s